Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Registreren en leefstijl

redactie

De praktijkondersteuner heeft een duidelijk kwaliteitsverhogend effect bij de diabeteszorg, maar de uitkomst van haar inzet wordt mede bepaald door de manier waarop de diabeteszorg is georganiseerd. Als de diabeteszorg niet is gestructureerd in de praktijk, is de kwaliteit van de diabeteszorg meestal matig. De praktijkondersteuner kan de praktijk helpen de diabeteszorg te structureren. Als huisartsen zelf aan de slag gaan levert dit al een duidelijke verbetering van de controlewaarden op, zo bleek in de huisartsenpraktijk in Afferden. Dan heeft een praktijkondersteuner meer tijd beschikbaar voor voorlichting en begeleiding van de patiënt.
Een interessante ontwikkeling is dat de patiënt zijn glucosewaarden bij zelfcontrole kan invoeren in het diabetesscherm en daarover kan communiceren met de behandelaar. Dan wordt de structuur van de diabeteszorg in het HIS extra belangrijk, want bij de invoer van gegevens geldt: rommel erin geeft rommel eruit.

Niet alleen bij patiënten met diabetes mellitus 2, maar ook bij andere groepen is voorlichting over voeding en bewegen een kerntaak van de behandelaar. Patiënten hechten veel waarde aan de voedingsadviezen uit de huisartsenpraktijk. Dat houdt dan wel in dat de medewerkers goed geïnformeerd moeten zijn over het grote aanbod van diëten en voedingsmiddelen en de voors en tegens. De nieuwe adviezen van de Gezondheidsraad geven daarvoor handvatten.
De Gezondheidsraad geeft ook adviezen voor bewegen van gezonde personen, die nog sterker gelden bij overgewicht en bij patiënten met diabetes.
De praktijkondersteuner is goed in staat beweegadviezen aan diabetespatiënten te geven, maar soms zijn er belemmeringen die de inzet van een gespecialiseerde fysiotherapeut rechtvaardigen. Als de praktijk overweegt om afspraken te maken met fysiotherapeuten over beweegprogramma’s bij diabetes of overgewicht, heeft het zin ook te kijken naar de Landelijke Eerstelijns Samenwerkings Afspraak (LESA) Diabetes mellitus type 2, waarin de aandachtspunten voor afspraken tussen huisartsen en een groot aantal paramedici, waaronder fysio- en oefentherapeuten, worden gegeven (via www.nhg.org/LESA).

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2007, nummer 3

Literatuurverwijzingen: