Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe materialen helpen kindermishandeling te signaleren

redactie

Om de signalering en een adequate hulpverlening te ondersteunen, werken huisartsenorganisaties NHG, LHV en InEen, het ministerie van VWS en Augeo (online leeromgeving voor professionals in de gezondheidszorg) intensief samen. Dit jaar verschijnen diverse nieuwe ondersteuningsmaterialen. Goed te weten, want ieder mishandeld kind is er een te veel. Hieronder vind je een greep uit de (nieuwe) materialen.

  • Bij de aanpak van kindermishandeling zijn vaak meerdere hulpverleners betrokken. Voor goede afspraken over een optimale samenwerking wordt de Landelijke Eerstelijns SamenwerkingsAfspraken (LESA) Kindermishandeling herzien. In deze LESA komt aan de orde hoe er wordt samengewerkt, wat de taken en verantwoordelijkheden zijn van de verschillenden partijen naast de huisarts en wat de rol is van de vertrouwensarts, de jeugdgezondheidszorg, de kinderarts en Veilig Thuis. De LESA verschijnt deze zomer.
  • De voorlichtingswebsite Thuisarts.nl zal dit jaar regelmatig nieuwe informatie over kindermishandeling en huiselijk geweld onder de aandacht brengen. Houd de site in de gaten!
  • De PraktijkWijzer Kwaliteit en Veiligheid van NHG PraktijkAccreditering (NPA) wordt op het thema kindermishandeling en huiselijk geweld aangepast.
  • Het kindcheck-alert in NHGDoc ondersteunt bij het tijdig signaleren van een mogelijk risico op kindermishandeling. Als er vanuit het patiëntendossier zorgelijke signalen over de ouders of verzorgenden komen, zoals huiselijk geweld, een suïcidepoging of alcohol- en/of drugsmisbruik, dan helpt de alert aan eventuele kinderen te denken en door te vragen of deze veilig zijn. Die signalering is wettelijk verankerd. De KNMG meldcode Kindermishandeling biedt hiervoor handvatten, onder meer in de vorm van een stappenplan.
  • Extra scholing over de kindcheck. Bestaande e-learnings en face-to-face-trainingen van het NHG worden geactualiseerd en er komen speciale korte ‘leerberichten’ die huisartsen in 15 minuten digitaal bijpraten over kindermishandeling en actuele ontwikkelingen op dat gebied.

Marjolein Oosterom

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2016, nummer 3

Literatuurverwijzingen: