Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dubieuze praktijken in de farmaceutische industrie

redactie

Doelgroep Klokkenluider Peter Gøtzsche geeft de samenleving een kijkje achter de schermen van de farmaceutische industrie. Doelgroep is dan ook iedereen die beroepsmatig of persoonlijk interesse heeft in medicatie: patiënten, beleidsmakers, artsen, verpleegkundigen, apothekers, werknemers van de farmaceutische industrie.

Inhoud De auteur geeft gedurende 450 pagina’s in 22 hoofdstukken vele voorbeelden van agressieve marketingmethodes, gesjoemel met onderzoeken en andere frauduleuze praktijken van de farmaceutische industrie. Gøtsche wil de lezer ervan doordringen dat de farmaceut letterlijk over lijken gaat om maar een zo groot mogelijke omzet te maken.
Dodelijke bijwerkingen van pillen worden met opzet verzwegen. Ziektes worden verzonnen, zodat er pillen tegen verkocht kunnen worden. Tijdschriften worden gemanipuleerd om stukken te plaatsen of juist te negeren. Overheid en medische sector worden bewerkt door de farmaceutische lobby. Onderzoeken en analyses deugen niet, ongewenste resultaten worden weggemoffeld. Het huidig systeem van toezicht faalt. Artsen maken keuzes op grond van inadequate voorlichting en patiënten geloven in hun artsen en dus in de voorgeschreven medicatie.
Gøtsche nagelt de farmaceutische industrie methodologisch en steeds gestaafd met voorbeelden en referentiemateriaal genadeloos aan de schandpaal.

Oordeel Ik kan er kort over zijn. Iedereen die op wat voor manier dan ook iets met gezondheidszorg en pillen te maken heeft, zou dit boek moeten lezen. Al was het alleen maar om je er een mening over te kunnen vormen. Door de prettige schrijfstijl en goede vertaling leest het gemakkelijk. Laat je dus niet afschrikken door de omvang.
Het boek heeft het nodige stof doen opwaaien. De discussie over de farmaceutische industrie werd flink aangezwengeld. Een groot deel van de aangehaalde voorbeelden is weliswaar niet recent en er is de laatste decennia al veel verbeterd op het gebied van geneesmiddelentoezicht, maar we zijn er nog lang niet.
Ik kan Gøtsche’s vurig pleidooi naar onafhankelijk gedegen onderzoek alleen maar toejuichen. Dit boek sterkte mij in het besef dat we een andere richting op moeten. Weg met de medicalisering van de samenleving. Wandelschoenen aan!

Paola Gerritsen

Waardering ****

Ook iets gelezen, gezien of meegemaakt dat interessant is voor vakgenoten? Laat het ons weten! Bel of mail naar Tijdschrift voor Praktijkondersteuning: telefoon 030 – 2823500, mailadres: tpo@nhg.org. Wij zien uit naar je input.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2016, nummer 2

Literatuurverwijzingen: